Scaldistocht

9ste Scaldistocht

9de scaldistocht kl


 

8ste Scaldistocht

8ste Scaldistocht te Spiere-Helkijn
op DONDERdag 22 maart 2018
 
Spiere-Helkijn is een Fusie-, faciliteiten-,taalgrens-,Schelde- en landelijke plattelandsgemeente waar het afwisselend en panoramische landschap u uitnodigt om te wandelen langsheen de vele veldwegels en de groene oevers van de Schelde.
 
4km. (=4.6km) - Via kerk- en veldwegels en stappend langs de St-Jan Batistkerkje met omringend kerkhof verken je de pittoreske gemeente Helkijn.
Geen rustpost voorzien.
 
6km. (=7.2km) - Je stapt langs enkele voetwegen door de dorpskern Helkijn, en langs de groene oevers van de Schelde naar de rustpost  (3.4km) in het gerenoveerde "Oud zwembad". In 1935 werd aan de monding van de Spierebeek in de Schelde een waterzuiveringsstation gebouwd dat het vervuilde water uit Noord-Frankrijk moest zuiveren.
Het gebruikte proces was niet efficient en het station werd omgebouwd tot één van de eerste openluchtzwembaden van Belgie. Na 1958 raakte het in onbruik en vervallen. Nu wordt het in ere hersteld en wordt het een toeristische ontmoetingsplaats.
Aan het sluizencomplex ga je alleen op stap door het sport- en gemeenteplein.
Kronkelende verkeersluwe wegen laten je genieten van de stilte en de rust tot aan de startzaal.
 
12km.(=12.8km) - Samen met de 6km stap je naar de rustpost (3.4km) met in de nabijheid het uit arduinsteen gekapt beeld "de scheepsjager".
Uitgerust stap je langs het sluizencomplex naar het in 1839 gegraven en 8403 meter lange Spierekanaal, die de Schelde met het Canal de Roubaix in Leers-Nord verbindt.
Hier stap je de brug over om langs een veldweg een stukje door het Waalse landsgedeelte te wandelen.
Een graswegel breng je naar de neogotische "St-Amanduskerk" en het knusse parochiezaaltje voor de 2de rust (7.4km).
Terug op stap breng een veldweg je aan de poort van één van de belangrijkste 18de eeuwse kastelen van Vlaanderen. Opgetrokken ca. 1750 door Baron Bruno del Fosse
et d' Espierres. Jammer genoeg niet toegankelijk. Een kasseiweg en rustige wegen laten je nu genieten van het "wandelnetwerk Land van Mortagne" tot op het einde.
 
15km.(=15.6km) - Samen met de grotere afstanden neem je een lange kerkwegel en een veldweg om via het kerkplein van Helkijn, op de linker Scheldeoever te komen en deze stroomopwaarts te volgen tot aan de rustpost zwembad (5.4km). Samen met de 12-18-24km stappers ga je nu naar de rustpost te Spiere(9.4km).
Een kerk- en veldweg brengen je aan een lange weg met kinderkopjes. Hierlangs staat een gedenkplaat van de op 14/04/1944 hier neergeschoten Engelse bommenwerper"K for King".
Je volg nu de gele pijltjes over een stuk privaat grasland, de Trimaarzate, een oude spoorwegbedding van de vroegere lijn 85 Avelgem-Herseaux naar het einde.
 
18km.  (=17.9km) - Aan de eerste splitsing stap je samen met de 4-15-24km over een lang tegelpad naar het gehucht "de Gaver" waar grote vierkantshoeven de streek bepalen.
Na een veldweg, aan de "Oude Kasteelhoeve" neem je een doodlopende straat om via een graswegel langs de Ekebeek de Rokershoek te bewandelen.
Een veldweg breng je tot aan de Schelde die je stroomopwaarts volg tot aan de 1ste rust (7.7km).
Kontrolekaart afgestempeld volg je nu zoals de andere afstanden de bewegwijzering naar de rustpost te Spiere (11.7km).
Nu nog 6.2km, samen met de 15 en 24km wandelaars naar het eindpunt.
 
24km.  (23.8km) - Zoals de 18km stappers neem je de langste weg naar de 1ste rust (7.7km) in het oude zwembad en daarna naar de parochiezaal te Spiere (11.7km).
Hier maak je alleen een 5.9km lange lus langs het Spierekanaal, in 1839 gegraven om de Schelde met de Deule te verbinden. Het kanaal is 8.4km lang en 16m breed en maximaal 1.8m diep. Het kanaal werd vooral gebruikt om kolen te transporteren van Henegouwen naar Frankrijk. De achteruitgang van de kolenindustrie betekende een doodvonnis voor het kanaal. Het laatste vrachtschip passeerde in 1983, maar nu is er terug pleziervaart mogelijk. Aan het "Sas van Warcoing" dwars je de drukke N50 Kortrijk-Doornik en een aaneenschakeling van onverharde wegen brengen je een 2de maal naar de rust te Spiere (17.6km).Uitgerust en de innerlijke mens versterkt vat je nu de laatste km aan samen met de 15 en 18km stappers naar het voetbalplein van Helkijn. 
 
 
afstanden werkelijke. afstand rust zwembad rust Spiere 1X rust spiere 2X nog te stappen
4 km 4.6 km        
6 km 7.2 km 3.4 km     3.8 km
12 km 12.8 km 3.4 km 7.4 km   5.4 km
15 km 15.6 km 5.4 km 9.4 km   6.2 km
18 km 17.9 km 7.7 km 11.7 km   6.2 km
24 km 23.8 km 7.7 km 11.7 km 17.6 km 6.2 km
 
 
groeten,
Ludwig

Verslag Scaldistocht 2017

Vanuit Spiere-Helkijn langs de Scaldis.

Geschreven door op 24-03-2017

Vanuit Spiere-Helkijn langs de Scaldis.

Op vrijdag 24 maart 2017 was wandelclub De Waterhoekstappers uit Heestert aan zet in de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn. Sinds 1 januari 1977 is deze Scheldegemeente een fusiegemeente door samenvoeging van de twee kleine gemeenten Spiere en Helkijn. Het zou vandaag een afwisselende tocht worden langs vele veldwegels, de spoorwegbeddingen, de oevers van het Spierekanaal en de Schelde. Bij de start was het nog frisjes, maar kort na de middag was het zonnetje van de partij en werd het al bij al een prachtig wandelweertje.

Reeds vanaf de start aan de voetbalkantine wordt het duidelijk dat we ons in een plattelandsgemeente bevinden waar het mooie, licht heuvelende landschap uitnodigt tot wandelen langsheen de velden, weiden, het Spierekanaal en de Schelde. De Schelde is een rivier die ontspringt in de gemeente Gouy in het noorden van Frankrijk en door Henegouwen en Vlaanderen via Gent en Antwerpen naar de Noordzee stroomt. Haar eerste benaming was Scaldis, in een Romeinse tekst uit de 1e eeuw voor Chr. Een andere naam was Scala. De Waterhoekstappers uit Heestert hebben er reeds voor de 7e maal een wandeltocht naar genoemd.

           

Opvallend in deze streek zijn de indrukwekkende vierkantshoeves. Deze hoeven, waarvan er nog een aantal zijn in Spiere-Helkijn, werden opgetrokken in de traditionele gesloten vierkante bouwstijl, waarbij een ingangspoort toegang geeft tot een ruime binnenplaats die aan alle kanten met gebouwen is afgesloten. De oorsprong van de meeste hoeven gaat terug tot in de periode van de Heerlijkheden (1600-1700).
Ik stap over het mooie dorpsplein met zijn schilderachtig Romaans Sint-Jan-Baptistkerkje. Op het kerkhof hier bemerk ik ook 5 graven van het Gemenebest. Ik wandel over en onder de Pont de Pottes. Na 7,7 km mag ik een eerste maal pauzeren in de startzaal.

  

Ik stap opnieuw langs enkele indrukwekkende vierkantshoeven en verkeersarme wegen naar de dorpskern van het kleine Spiere. Dit dorpje ligt langs de Schelde in het uiterste zuiden van de provincie, tegen de grens met Wallonië. Na 6,6km landelijke wegen is er een tweede pauze voorzien in een zaaltje in de nabijheid van de neogotische ”St-Amanduskerk”. Ook hier tref ik 9 graven aan van het Gemenebest. Hierna volgt nog een schitterende lus van bijna 7 km. Een lang tegelpad en kronkelende wegen laten ons genieten van het wandelnetwerk “Land van Mortagne”, rondom het 18de eeuws kasteel van Spiere met zijn omgevend park. Zo bereiken we na een prachtige lus opnieuw het zaaltje nabij de Sint-Amanduskerk.

           

Tijd om van het middagmaal te genieten. Velen genieten eventjes van het lentezonnetje op het terrasje buiten, alhoewel er nog een frisse wind was. Na deze laatste stop restten er de wandelaars nog slechts 3 km naar de finish. We stappen deze maal onder de Spierebrug. Tussen de Zwarte Spierebeek en het Spierekanaal stappen alle afstanden richting Schelde. In 1935 bouwde de Staat een fabriek tussen de Spierebeek en de Schelde, met als doel proeven te doen voor waterzuivering. Op 18 mei 1937 kwam koning Leopold III dit waterzuiveringstation bezoeken. De plannen gingen niet door, wegens te duur en te vervuilend. Het gebouw werd verwaarloosd en werd door de heer Samain omgevormd tot een zwembad. Het zwembad van Spiere was het eerste openluchtzwembad in België. Er werd een laatste keer gezwommen in 1955. Het afgelegen leegstaande gebouw werd de voorbije jaren bezocht door krakers en daklozen. Er was ook kleine criminaliteit, zoals het dealen van drugs. Het gebouw aan het zwembad wordt nu gerestaureerd en krijgt een uitkijkpost voor toeristen, wandelaars en fietsers. Er zijn plannen om er ook een mobiele bar te plaatsen tijdens de zomer, die bemand zal worden door studenten. Aan het water komt er een terras. Eveneens voorzien is een vaste tentoonstelling rond de geschiedenis van het zwembad, de Schelde en grensarbeid. Verder zijn de kleedkamers deels heropgebouwd. Er hangen ook al foto’s aan betonplaten waarop oude boten, die rond 1900 op de Schelde voeren, worden getoond.

           

Op de landtong tussen de Schelde en het Spierekanaal, vlakbij dit gewezen openluchtzwembad, staat er sinds 2008 het beeld “De Scheepsjager” van kunstenaar Wilfried Gheysen uit Gullegem. Het arduinen beeld staat symbool voor de boottrekkers of scheepsjagers die in het begin van vorige eeuw de boten langs het jaagpad voorttrokken.
Langs het suizencomplex en de Scheldekaai stap ik naar het einde van deze schitterende wandeltocht.

Parcoursmeester Ludwig Wittevrongel heeft voor ons ook dit jaar een subliem parkoers uitgestippeld en met groot succes. In deze agrarische uithoek van Vlaanderen werden de wandelaars aangenaam verrast met heerlijke wandelpaden, lieflijke dorpen, de stilte van het land en van dit alles maakte hij weeral een topwandeling door het Land van Mortagne.
Natuurlijk mag ik ook alle andere medewerkers niet vergeten in de bloemetjes te zetten voor hun inzet en het welslagen van deze mooie Scaldistocht waarvoor …… wandelaars hun wandelschoenen aantrokken.


We komen op zondag 14 mei graag terug naar de volgende wandelling van de Waterhoekstappers, de 20e West-Vlaamse Wandelhappening vanuit de thuishaven Heestert.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

Sunday the 15th. Waterhoekstappers Heestert
Free Joomla 2.5 templates by New Poker Reviews
" Design AWAL"